vrijdag 12 augustus 2011

Toegevoegde waarde van brancheverenigingen


Veel makelaars zijn nog altijd aangesloten bij een branchevereniging.Wanneer men echter een korte kosten/baten analyse gaat maken, dan kun je niet anders concluderen dan dat aansluiting bij een branchevereniging helemaal niet zo vanzelfsprekend is als altijd werd aangenomen.



1. Hoge lidmaatschapskosten
Lidmaatschapskosten van de brancheverenigingen lopen al gauw in de enkele duizenden euro's per jaar. In ruil hiervoor 'mag' u zich NVM, VBO of VastgoedPro makelaar noemen. Zij beloven plechtig dat zij in ruil voor deze kosten uw belangen zullen behartigen.


2. Verplichte afname van producten bij bepaalde partijen
Als u een VBO makelaar bent, kunt u niet om Venum heen. Als VastgoedPro makelaar bent u op Skarabee aangewezen. Naast de hoge storingsgevoeligheid van deze pakketten, zijn ze ouderwets, achterhaald en veel te prijzig. Als u vervolgens eens kijkt naar wat u daadwerkelijk gebruikt en wat u daarvoor kwijt bent, dan zullen op z'n minst vraagtekens opkomen.


3. Geen link op Neerlandsch grootste woningsite
Een makelaar die is aangesloten bij een van de brancheverenigingen kan zijn aanbod op funda plaatsen, maar kan niet (zoals bijvoorbeeld de vrije makelaars) een link naar het object op de eigen site plaatsen.Hier kleven enkele nadelen aan:
- Contactaanvragen lopen altijd via funda
- Voor een complete vermelding met (interactieve) media moet grof geld betaald worden
- In plaats van de makelaar gaat Funda aan de haal met de leads voor financiele dienstverlening
- De eigen site wordt gedegradeerd tot een tweederangs pagina

4. VBO en VastgoedPro makelaars worden gedegradeerd tot tweederangs burgers op funda
Als VBO of VastgoedPro makelaar mag u rechtstreeks op funda plaatsen. Helaas staat u als tweederangs burger vervolgens onder het NVM aanbod, waardoor uw aanbod een verminderde vindbaarheid heeft. Ook moet u jaarlijks € 160,- per object betalen om de opdrachtgever een toonbare vermelding aan te kunnen bieden. De NVM-ers betalen dit niet en staan bovenaan, de vrije makelaars worden eronder geplaatst, maar geheel gratis en wel met link naar de woning op de eigen site. In dat geval maakt het dus niet uit of je op pagina 13 of pagina 15 staat...

Als we nu eens gaan kijken naar de voordelen van het lidmaatschap van de brancheverenigingen:
- Als NVM-er een prominente plaatsing op funda
- Belangenbehartiging (lobbyen bij de politiek)
- Plaatsen op alle woningsites (welliswaar tegen woekerprijzen)
- Een logo van de branchevereniging wat vertrouwen moet wekken bij potentiele opdrachtgevers

Als ik de kosten en baten bekijk van het lidmaatschap van een branchevereniging dan ben ik van mening dat het zonde van het geld is. De vrije makelaars blijven in tijden van crisis gewoon overeind omdat de kosten laag zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten